Ik heb zopas stage gelopen in De Schans in Heusden-Zolder. Ik stond in het derde leerjaar, het klasje van meester Benjamin en juf Goele. Tijdens mijn stage in februari werd er een project georganiseerd: SuperVlieg. Supervlieg organiseert kinderkunstenfestivals. Een hele dag lang werden de kinderen begeleid in de verschillende domeinen van muzische vorming: drama, muziek en beeld. In de andere jaren kwamen ook media en beweging aan bod.
De leerlingen begonnen 's morgens al lekker actief met drama. Tijdens deze workshop moesten de leerlingen geen teksten uit het hoofd leren en echt acteren, maar werd er heel actief geïmproviseerd. De begeleider had bijvoorbeeld een koffer bij met allerlei voorwerpen in. De leerlingen moesten doen alsof ze een uitvinder waren. Ze kozen een voorwerp en moesten het voorstellen aan de rest van de groep. Het moeilijke was dat ze andere eigenschappen moesten toeschrijven aan het voorwerp: ze mochten niet uitleggen waarvoor het werkelijk diende. Ze moesten hiervoor beroep doen op hun fantasie. Dit was niet gemakkelijk omdat ze de werkelijkheid niet konden loslaten. Bv. een trui die je onzichtbaar maakte.
Daarna was het tijd voor de workshop "woord". Je moet weten dat de leerlingen redelijk taalzwak zijn, omdat veel van hen thuis geen Nederlands praten, maar Turks, Marrokaans. Ze kennen veel woorden niet in het Nederlands. Daarom waren dit heel verrijkende oefeningen. Zo moesten ze bijvoorbeeld een woordrij maken van dieren. Het volgende dier moest beginnen met de laatste letter van het vorige dier: slang - geit - tijger - reiger - ... Er was een oefening bij die ik later ook zeker in de klas ga doen: de leerlingen moesten een woord op een kaartje beschrijven, zonder het woord zelf te gebruiken. De andere leerlingen moesten dan raden over welk woord het gaat.
Na de middag was het tijd voor de workshop "beeld". De leerlingen werden in groepjes verdeeld. In groepjes maakten de leerlingen verschillende schilderijen: een planeet, rakketten, astronauten en aliens. Dit deden ze op grote isomo platen en met verschillende materialen: houtskool, wasco's, verf,... Het was jammer dat er weinig verteld werd over deze materialen:"Waarom op de isomo platen? Wat is houtskool en waarvoor wordt het gebruikt?". Veel leerlingen kenden houtskool ook niet, en toen ze moesten beginnen hadden velen een gewone zwarte wasco vast. Er was ook geen inleiding, geen verhaal of uitleg rond de keuze van het onderwerp, namelijk "het heelal".
Voor de laatste twee workshops werden de groep gesplitst. Eén groep zou beeldend werken, terwijl de andere muzikaal bezig ging zijn. Bij de workshop muziek werd bodydrum geïntroduceerd. De leerlingen zochten zelf naar verschillende geluiden die ze konden maken met hun lichaam en stelden zelf een ritme samen. Voor elke leerling was er een kazou voorzien. Hiermee werden hoge tonen en lage tonen verkend. Om dit verschil duidelijk te maken werd er een spelletje gespeeld. Een leerling moest eventjes de klas verlaten. Dan verstopte een andere leerling een voorwerp. De leerling die buiten stond moet het voorwerp verstoppen. De leerlingen die niet zoeken moeten aangeven of de leerling dicht bij het voorwerp is of niet. Wanneer ze niet dicht bij is, werden lage tonen gemaakt, en als ze dichter in de buurt kwam werd de toon hoger. De laatste workshop was beeld. De leerlingen moesten een vogel maken met complementaire kleuren. Deze vogels zouden later opgehangen worden.
Ik denk dat de leerlingen veel hebben gehad aan deze workshops, zonder dat ze het zelf beseften. Deze dag was speels maar ook heel leerrijk. Sommige leerlingen bloeiden doorheen de dag meer open. De workshop woord was goed om hun taalkennis wat breder te maken. Alleen de workshop beeld stelde wat minder voor omdat er weinig inhoud aan was gegeven. Voor de leerlingen was het gewoon "wat schilderen en kleuren". Als je de kans krijg om jou school te laten meedoen aan SuperVlieg, zou ik dat zeker doen!
Website:
klik hier voor de website van SuperVlieg.
—————